VG-artikkel: Dette trenger du for å være lykkelig

VG

Publisert i VG 31 juli 2017

Psykologien har stort sett konsentrert seg om de syke: De psykotiske, deprimerte, angstfulle. Med dem som utgangspunkt, forsøker ekspertene å innse ut hvordan man hjelper folk til et friskt liv. Men hva om man snur den tanken på hodet?

Enestående studie: Bock plukket ut 268 studenter – alle menn – og begynte å følge livene deres. Bock er nå død, men nye forskere har kommet til, og studien lever. Den kalles bare Harvard-studien, og er enestående: Knapt noe annet psykologisk prosjekt har holdt det gående så lenge.
En av forfatterne er Pål-Ørjan Johansen, psykolog og forsker ved EmmaSofia-klinikken i Oslo. Johansen er kanskje mest kjent i Norge for å ville teste ut psykedelisk sopp og MDMA i behandling av pasienter, men interessen hans for Harvard-studien går langt tilbake
– Jeg ble interessert i følelseslæring tidlig, da jeg var i USA på stipend. De jeg jobbet med der hadde veldig fokus på hvordan man lærer ferdigheter for å ha det bedre – som å kunne si nei, sette grenser, regulere følelser gjennom for eksempel å høre på musikk, heller enn å skjære seg med kniv, forteller han. – En av mine hovedinteresser har vært hva som kjennetegner slik læring, og hva som frembringer det i behandling.
— Pål-Ørjan Johansen